Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe și al expatriaților Riad Malki

Convorbirea telefonică a ministrului afacerilor externe al României Bogdan Aurescu cu ministrul palestinian al afacerilor externe și expatriaților Riad Malki

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marți, 30 iunie 2020, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe și al expatriaților Riad Malki, la solicitarea acestuia.

Ministrul Bogdan Aurescu și omologul palestinian au realizat și un schimb de opinii cu privire la stadiul combaterii pandemiei de COVID-19, fiind de acord asupra importanței solidarității internaționale și a proiectelor de cooperare la nivel global.  

Totodată, cei doi miniștri au trecut în revistă stadiul relațiilor bilaterale, evidențiind interesul pentru continuarea și aprofundarea cooperării dintre cele două țări. Șeful diplomației române a reiterat sprijinul constant al României pentru consolidarea instituțiilor palestiniene, la nivel bilateral, dar și în cadrul inițiativelor UE și ale ONU. Cei doi oficiali au agreat că trebuie continuate eforturile pentru generarea substanței necesare în vederea bunei organizări a următoarei reuniuni a Comitetului Inter-guvernamental bilateral, care ar putea avea loc anul viitor la Ramallah și a cărui ultimă reuniune a avut loc în decembrie 2018 la București.

Șeful diplomației române a evidențiat, totodată, semnificația aparte a comunității de români care contribuie la întărirea suplimentară a relațiilor bilaterale și a exprimat mulțumiri pentru sprijinul oferit comunității de către autoritățile palestiniene. A asigurat, de asemenea, că România va continua să încurajeze, inclusiv prin acordarea de burse, studiile tinerilor palestinieni în țara noastră.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, totodată, susținerea constantă a României în ceea ce privește aprofundarea relațiilor dintre UE și guvernul palestinian și stabilirea unui cadru de cooperare consolidat.

Ministrul Bogdan Aurescu a adresat omologului său invitația de a efectua o vizită la București, atunci când situația o va permite, propunerea fiind acceptată cu deschidere de către interlocutor.

Pe agenda discuției s-au aflat și subiectele de interes comun din regiune, cu accent pe stadiul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu și al dinamicii aspectelor de securitate.

În ceea ce privește Procesul de Pace, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat poziția constantă a României în ceea ce privește susținerea soluției celor două state, Palestina și Israel, care să coexiste în pace și securitate, aceasta fiind singura opțiune durabilă și viabilă care răspunde aspirațiilor ambelor părți.

A arătat că România s-a pronunțat în mod constant, inclusiv la nivel UE sau la nivel bilateral, cu privire la necesitatea evitării oricăror acte unilaterale ale părților, respectarea dreptului internațional, precum și pentru angajarea ambelor părți într-un dialog constructiv cu reluarea negocierilor directe între cele două părți implicate, în vederea identificării unei soluții durabile. A evidențiat rolul pe care UE, inclusiv România care are foarte bune relații cu ambele părți, israeliană și palestiniană, îl poate juca pentru creșterea încrederii între părți. De asemenea, a subliniat importanța implicării Statelor Unite în proces, fără acestea neputând fi garantată o soluție durabilă a Procesului de Pace.

Ministrul palestinian de externe a exprimat apreciere pentru poziția constructivă, echilibrată și moderată a României pe acest dosar, precum și pentru sprijinul acordat în mod constant instituțiilor palestiniene.