Marcarea Zilei internaționale a forțelor ONU de menținere a păcii

Cu ocazia marcării, la 29 mai 2020, a Zilei internaționale a forțelor ONU de menținere a păcii, Ministerul Afacerilor Externe își exprimă aprecierea pentru activitatea celor peste o sută de mii de militari, polițiști, jandarmi și personal civil care participă în prezent la misiunile ONU de menținere a păcii. Aceștia contribuie în mod direct la realizarea obiectivelor Organizației Națiunilor Unite în domeniul păcii și securității internaționale, în conformitate cu mandatul încredințat de Consiliul de Securitate al ONU.

Începând din anul 1991, România a contribuit cu peste zece mii de militari, polițiști și jandarmi, femei și bărbați, la misiuni ONU de menținere a păcii, în conformitate cu angajamentul și sprijinul său constant pentru multilateralism și pentru un efort colectiv al statelor membre ONU în asigurarea păcii și securității internaționale. În același spirit, la Summit-ul operațiunilor de menținere a păcii de la New York, din septembrie 2015, România a anunțat noi contribuții la efortul ONU în domeniul menținerii păcii, care includ, pe lângă contribuții cu personal, pentru prima dată, și contribuții cu mijloace de transport aerian.

Pentru onorarea angajamentului său, România participă în prezent la opt misiuni ONU de menținere a păcii, cea mai importantă participare fiind cea din cadrul Misiunii multidimensionale integrate de stabilizare a ONU în Mali – MINUSMA. Începând cu luna octombrie 2019, România contribuie pentru prima dată cu mijloace de transport aerian prin detașamentul de elicoptere al Ministerului Apărării Naționale deplasat în Mali, precum și cu personalul de specialitate care asigură deplina sa funcționalitate.

Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea în acest an a Zilei internaționale a forțelor ONU de menținere a păcii, sub deviza “Femeile în misiunile ONU de menținere a păcii: factor esențial al păcii”, având în vedere contribuția efectivă a femeilor în teatrele de operații prin dialogul cu comunitățile locale, prin buna înțelegere a problematicii complexe și prin soluțiile pe care le oferă pentru realizarea mandatelor misiunilor de ONU menținere a păcii.

Informații suplimentare

Organizația Națiunilor Unite și statele sale membre  marchează în fiecare an, la 29 mai, Ziua internațională a forțelor ONU de menținere a păcii, cunoscută şi ca Ziua internațională a ”Căștilor Albastre”, ca urmare a adoptării unei rezoluții a Adunării Generale a ONU (57/129 din anul 2002) pe această temă.

Data aleasă a avut în vedere că, la 29 mai 1948, a fost desfășurată în teritoriile palestiniene prima misiune ONU de menținere a păcii “United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO)”.

Tema aleasă pentru celebrarea Zilei internaționale a forțelor ONU de menținere a păcii în acest an este “Femeile în misiunile ONU de menținere a păcii: factor esențial al păcii” și marchează împlinirea a 20 de ani de la adoptarea rezoluției 1325/2000 a Consiliului de Securitate al ONU intitulată “Femeile, pacea și securitatea”.

În prezent, efective de peste o sută de mii de membri ai misiunilor ONU de menținere a păcii – militari, polițiști, jandarmi sau personal civil, participă în 14 misiuni pe patru continente. În această zi se aduce un omagiu celor căzuți în misiunile de menținere a păcii ale ONU.

Marcarea acestei zile este importantă pentru România, care are o experiență de aproape trei decenii de participare la misiuni ale ONU de menținere a păcii, contribuția sa depășind, de-a lungul timpului, 10 mii de membri din rândul militarilor, polițiștilor și jandarmilor.